Eğitim

Milli Uzay Programı´nın 10 Hedefi

Derince Belediyesi’nin konuğu olarak kentimize gelen Türkiye Uzay Ajansı Başkanı Serdar Hüseyin Yıldırım, 'Gençlerle Söyleşi' programında Derinceli öğrencilerle bir araya geldi

8 Şubat 2022 Saat: 23:06
YORUM YAPTavsiye EtYazdır

Bu haber 840 kez okunmuştur

Milli Uzay Programı´nın 10 Hedefi
Milli Uzay Programı´nın 10 Hedefi

Derince Belediyesi’nin Ev Sahipliğinde

Derince Belediyesi’nin düzenlediği ilçede eğitim gören 12. sınıf öğrencilerinin katılımıyla gerçekleşen 'Gençlerle Söyleşi' programına konuk olan Türkiye Uzay Ajansı Başkanı Serdar Hüseyin Yıldırım, 'Gençlerle Söyleşi' programında önemli mesajlar verdi. Derince Belediye Başkanı Zeki Aygün’ün ev sahipliğinde Kocaeli Kongre Merkezi’nde gerçekleşen program İlçe Milli Eğitim Müdürü Ali Osman Karabayır, okul müdürleri, öğretmenler ve öğrencilerin katılımıyla gerçekleşti. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan programda ilk konuşmayı yapan isim Derince Belediye Başkanı Zeki Aygün oldu.

 

Başkan Aygün’den Önemli Mesajlar

Başkan Aygün konuşmasında “2018 yılı Aralık ayında Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile kurulan Türkiye Uzay Ajansı’nın kısa süreçte yaptığı önemli çalışmalardan hepimiz büyük kıvanç duyuyoruz. Sayın Yıldırım’ın daha önce ifade ettiği gibi ‘Uzayda izi olmayanın dünyada sözü olmayacak’ sözlerine dikkat çekiyor, 21. yüzyılda yapılacak uzay faaliyetlerinin dünyanın geleceğinde belirleyici olacağına inanıyorum. Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın liderliğinde son 20 yılda yaptığımız hamlelerle ülkemiz adeta kabuk değiştirdi. İnanıyorum ki savunma sanayi alanında olduğu gibi milletimizin uzun yıllardır hayali olan “Uzayda Var Olma” hedefi noktasında da Türkiye, dünyada söz sahibi olacak” dedi.

Uzay Hukuku ve Uzay Ekonomisi

Gençlerle Söyleşi programında önemli mesajlar veren Türkiye Uzay Ajansı Başkanı Serdar Hüseyin Yıldırım, “Ay dünyamızdaki uzay faaliyetleri için çok önemli bir istasyondur. Çünkü ay dünyanın uzaya açılış kapısı olacaktır. Bu yüzden ayda olmak çok büyük önem arz ediyor” dedi. Uzay hukuku konusuna da değinen Yıldırım, “Birleşmiş Milletler nezdinde gerçekleşen ve Viyana’da yapılan uzay hukuku çalışmalarına biz de iki uzman arkadaşımızla katılıyoruz. Çalışmalar olgunlaşınca ülkelerin kendi milli uzay hukukları oluşmuş olacak” dedi. Uzay ekonomisine de değinen Yıldırım, “2030 yılında uzay ekonomisinin yaklaşık 1 trilyon doları aşacağı öngörülüyor. Bana göre bu rakam çok daha fazla olacaktır” dedi.

 

Uzaya Bağımsız Erişimimiz Olmalı

Türkiye Uzay Ajansı’nın faaliyetleriyle ilgili önemli bilgiler paylaşan Yıldırım, “Türkiye’de en büyük kabiliyetimiz olan uydu yapımında çok ciddi mesafe aldık. Türksat 6 uydumuzu yüzde 60 civarında yerlilik oranıyla imal ediyoruz. Bu çok önemli bir gelişme. Bunu yapabilen ülke sayısı dünyada 10, 12 tane. Türkiye bu ülkelerden biri. Kendi uydumuzu, uzay aracımızı imal edebilecek kapasiteyi büyük ölçüde kazanmış durumdayız” dedi. Milli uzay politikası ile de bilgiler veren Yıldırım, “Uzaya bağımsız erişimimiz olmalı. Bu çok kritik bir konu. Uzaya kendiniz erişemiyorsanız, bu ciddi bir handikaptır. Kritik noktalarda millilik çok önemli. Bazı kritik teknolojileri, öncelikleri belirleyerek millileştirmemiz gerekiyor, bunu da yapmaya çalışıyoruz” diyerek görüşlerini belirtti.

 

Milli Uzay Programı

Milli Uzay programının 10 hedefini açıklayan Türkiye Uzay Ajansı Başkanı Serdar Hüseyin Yıldırım, “İlk hedefimiz ay programımız. Asıl hedef 2028 yılı sonuna kadar ayın yüzeyine yumuşak inişle bir araç indirmek. Sonra aracın taşımak olduğu roveri ay yüzeyinde gezdirerek bilimsel veri toplamak istiyoruz. Yakın bir zamanda aya ulaşacağız fakat ara hedef koyduk. 2023 sonuna kadar ilk hedefimiz hibrit roketimizle aya ulaşmak. İkinci hedefimiz uydu geliştirme kabiliyetimizi tek çatı altında toplayarak bir dünya markası oluşturmak. Ülkemize hem ekonomik hem de teknolojik olarak çok şey katacak bir proje olacak” dedi. Yıldırım, bölgesel konumlama ve zamanlama sistemini oluşturmanın da üçüncü hedef olarak belirlendiğini ifade etti.

 

Türkiye İçin Sıçrama Hamlesi

Uzaya erişim ve uzay limanı (Spaceport) işletmesinin dördüncü hedefleri olduğunu belirten Yıldırım, gelişmiş ülkelerin hepsinin bu tür yerleri olduğunu söyledi. 5. hedefin Türk astronot ve bilim misyonu olduğunu belirten Yıldırım, “Uzaya şu ana kadar 600 e yakın insan çıktı. Cumhuriyetimizin 100. yılında bir Türk vatandaşı da uzaya çıksın ve bayrağımızı uzaya götürsün istiyoruz. Üstelik bunu bilim misyonuyla gerçekleştirerek, deneyler yapacak. Bu Türkiye için sıçrama hamlesidir” dedi. Yıldırım, diğer hedefleri ise uzay havasına ilişkin teknolojik araştırmalar, uzay nesnelerinin yerden gözlemi ve takibi, uzay sanayi eko sisteminin geliştirilmesi, uzay durum farkındalığı ve insan kaynağının geliştirilmesi ile uzay teknoloji geliştirme bölgesi olarak sıraladı. Yıldırım, Türkiye Uzay Ajansı’nın 20’nin üzerinde ülkeyle ikili ilişkiler yürüttüğünü de sözlerine ekledi. Gençlerle söyleşi programı soru cevap kısmının ardından Derince Belediye Başkanı Zeki Aygün’ün Türkiye Uzay Ajansı Başkanı Serdar Hüseyin Yıldırım’a hediye takdimi ile sona erdi.

YORUMLAR

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Yeni Derince Haber Sitesi Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız